« terug naar vorige pagina

Spoedpost Huisartsenzorg bellen? Bij spoed en anders niet!

Oproep Spoedpost Huisartsenzorg: bel alleen als er echt spoed is!

Neem alleen contact op met de Spoedpost Huisartsen, als er echt sprake van een spoedgeval. Dat is de dringende oproep van de huisartsen in de regio. Zij doen deze oproep omdat de druk op de Spoedpost Huisartsen in Deventer enorm hoog is. De telefoon staat roodgloeiend doordat veel patiënten bellen met vragen die kunnen wachten tot het spreekuur van de eigen huisarts de volgende dag. De Spoedpost Huisartsenzorg is juist bedoeld voor acute medische zorg in de avonden, weekenden en nachten en niet voor medische hulp die kan wachten.

Overbezette telefoonlijnen
De afgelopen weken zijn er vaak overbezette telefoonlijnen en lange wachttijden bij de Spoedpost Huisartsen, ook in Deventer. Meer dan de helft van de vragen waarmee mensen in de avonden, nachten en weekenden bellen blijkt geen spoedvraag te zijn. Manager Spoedpost Huisartsenzorg Afke Bolt: “Als mensen met niet-spoedvragen bellen, wordt de wachttijd aan de telefoon te lang. Het risico bestaat dat de echte spoedgevallen niet meteen de hulp krijgen die zij nodig hebben, met alle mogelijke gevolgen van dien.”

,,Als iemand in direct levensgevaar is, bel je direct 112”, legt Afke uit. ,,Bij de Spoedpost Huisartsen kun je terecht als het medisch gezien ongewenst is om te wachten tot het eerstvolgende spreekuur van je eigen huisartsenpraktijk. Tijdens de vakantie kan dat ook een waarnemende huisarts zijn.”

Wanneer is er sprake van spoed?
,,Er is sprake van spoed als jouw medische vraag echt niet tot de volgende werkdag kan wachten. Bijvoorbeeld bij ernstige benauwdheid, een wond die gehecht moet worden of hevige buikpijn,’’ zegt Afke Bolt. ,,Voor een insectenbeet die alleen maar rode bulten en jeuk geeft, hoef je bijvoorbeeld niet te bellen.”

Om te bepalen of er sprake is van een spoedvraag, zijn er speciale websites die advies en informatie geven:  www.moetiknaardedokter.nl of www.thuisarts.nl. ,,Deze websites geven betrouwbare informatie over gezondheidsklachten en ziektes en geven ook aan of je direct medische hulp nodig hebt”, zegt Afke. ,,We willen dat iedereen spoedzorg kan krijgen. Dat lukt ons alleen samen. Wat we van patiënten vragen is: Bel alleen bij echte spoed.”